SUCIKAN HARTA DARIPADA SUMBER HARAM, SYUBHAH | PUSAT PENGURUSAN WAKAF, ZAKAT DAN ENDOWMEN (WAZAN)
» ARTIKEL » SUCIKAN HARTA DARIPADA SUMBER HARAM, SYUBHAH

SUCIKAN HARTA DARIPADA SUMBER HARAM, SYUBHAH

HARTA dan wang yang bersumber haram atau syubhah boleh disumbangkan kepada golongan fakir miskin, sekali gus menyucikan harta benda yang dimiliki seseorang Muslim.

Pemberian harta berstatus itu kepada fakir miskin tidak salah dengan mengambil kira faktor kemiskinan dan keperluan mendesak, sekali gus menjadikannya halal kepada golongan itu selepas ia bertukar tangan.

Bagaimanapun, individu yang berbuat demikian tidak perlu berterus-terang mengenai status harta atau wang itu kepada penerimanya.

Pengurus Unit Syariah Pusat Pungutan Zakat-Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), Ahmad Husni Abdul Rahman, berkata kaedah itu disebut penyucian harta yang apabila sudah diberikan, ia menjadi hak milik orang fakir itu dan tidak boleh diambil semula.

“Pada masa sama, agama juga melarang pemilik harta atau wang bersumber haram atau syubhah untuk berpakat dengan fakir miskin supaya sumbangan itu dikongsi kembali bersama,” katanya.

Ahmad Husni berkata, kaedah paling mudah menguruskan harta syubhah adalah dengan menyerahkannya kepada Pusat Pungutan Zakat supaya Baitulmal menguruskannya mengikut kaedah tertentu.

Beliau berkata, sesiapa membiarkan diri berada dalam perkara syubhah dianggap termasuk dalam golongan melakukan perbuatan diharamkan Allah SWT.

“Sebagai contoh, individu yang masih menyimpan simpanan di institusi perbankan konvensional, setiap pulangan atau dividen diterima serta penggunaannya tidak dihalalkan.

“Ia tidak boleh digunakan kerana daripada sumber haram, manakala sesiapa yang berada dalam perkara syubhah dianggap termasuk dalam perkara haram.

“Sesiapa yang berjaya menahan diri daripada terbabit dalam perkara syubhah dikira terselamat bukan sahaja dalam urusan dunia, bahkan lebih penting agamanya,” katanya.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dialah yang mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dialah Yang Maha Kuasa (membalas amal kamu) lagi Maha Pengampun (bagi orang bertaubat).” (Al-Mulk: 2)

Tarikh Input: 28/02/2022 | Kemaskini: 01/03/2022 | rizal_helmi

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN WAKAF, ZAKAT DAN ENDOWMEN (WAZAN)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 9769 6155/6156
+603 9769 2048
SXFaGA2~