ANTARA MEE SEGERA ATAU NASI BUJANG: DILEMA HARIAN SEORANG MAHASISWA | PUSAT PENGURUSAN WAKAF, ZAKAT DAN ENDOWMEN (WAZAN)
» ARTIKEL » ANTARA MEE SEGERA ATAU NASI BUJANG: DILEMA HARIAN SEORANG MAHASISWA

ANTARA MEE SEGERA ATAU NASI BUJANG: DILEMA HARIAN SEORANG MAHASISWA

Mengikat perut dengan hanya makan sekali sehari, kerap berpuasa dan bergantung pada sebuku roti untuk dua hari, antara ikhtiar hidup sebilangan mahasiswa di Universiti Putra Malaysia (UPM) yang terpaksa menahan lapar akibat kekangan kewangan.

Pilihan makanan kebanyakan pelajar daripada keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40) ialah yang berharga murah, termasuk mi segera atau apabila di kampus, membeli ‘nasi bujang’ yang mengandungi nasi putih, sup kosong, telur dan sambal belacan antara RM2 hingga RM2.50.

Inilah antara kesempitan hidup dialami pelajar daripada keluarga (B40) itu yang terpaksa berjimat cermat demi meneruskan pengajian masing-masing.

MARI MENDERMA MELALUI TABUNG UPM PRIHATIN@WAZAN💖
Sumbangan anda akan membantu mahasiswa kurang berkemampuan untuk menerima bantuan sara diri sebanyak RM250 sebulan sepanjang semester pengajian.

Imbas kod QR poster di atas ðŸ‘†atau
Klik pautan https://wazan.upm.edu.my/ebarakah-3433 untuk membuat sumbangan secara bulanan atau
Klik pautan https://wazan.upm.edu.my/mysadaqah/tabung_upm_prihatin-10623 untuk sumbangan sekali sahaja.

🌲KOMITMEN KAMI KEPADA PENDERMA YANG DIHORMATI
  • Kami akan sentiasa memaklumkan anda tentang semua projek yang dilaksanakan oleh Tabung UPM Prihatin@WAZAN dan berapa ramai penerima manfaat yang telah dibantu.
  • Kami akan menjadi pemudah cara pengeluaran resit derma anda supaya anda boleh menggunakannya untuk pengecualian cukai. Sila e-mel kembali kepada kami salinan transaksi derma ke abdulmuhaimin@upm.edu.my dan izzati.azrai@upm.edu.my
Kami juga telah melampirkan garis panduan langkah demi langkah skim potongan gaji bulanan, eBARAKAH untuk rujukan anda.
Semoga hari anda diberkati✨

Tarikh Input: 10/01/2023 | Kemaskini: 10/01/2023 | rizal_helmi