Healen Anti-Septic | CENTRE FOR MANAGEMENT OF WAQF, ZAKAT AND ENDOWMENT (WAZAN)

Healen Anti-Septic

 

Prof. Dr. Suhaila Mohamed menunjukkan produk krim Healen dan penyembur Antisept yang dihasilkan olehnya.
 
Luka yang dihidapi oleh seorang pesakit kencing manis sebelum mengunakan krim Healen.   Selepas beberapa bulan luka hampir sembuh setelah mengunakan krim Healen.

 

Barisan produk Healen yang berjaya dihasilkan setelah menjalani kajian selama bertahun-tahun kini sedia dipasarkan

 

Healen membantu menyembuh luka dengan pantas

  • Increases the healing rate image by ~ 50%
  • Improve tissue regeneration and immune / inflammatory response to enhance healing, effectiveimage for diabetics.
  • Enhance healing of sores, cuts, scrapes, rashes, eczema, burns, ulcers and other skin injuries
  • Non-toxic & safe for regular use. The biophenolic balm prevent and treats microbial, fungal & mites infection.
  • Anti-inflammatory effects mitigates pain, & soothes the skin
  • A topical ointment from botanical extracts that speed-up healing, antiseptic & reduce pain
  • Effectiveimagefor most skin injuries & infections
  • Convenient FIRST-AID KIT in a tube

Harga: RM30

 

Dicipta daripada ekstrak beberapa tumbuhan herba, Healen merupakan produk yang boleh membantu menyembuh luka dengan pantas hasil penyelidikan seorang pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM). Ia juga merupakan berita baik kepada pesakit diabetes dan kencing manis yang mengalami luka yang sukar untuk sembuh.

Kajian yang dilakukan dalam penghasilan Healen mendapati bahan asas yang digunakan iaitu ekstrak daripada sejenis daun herba dan membantu menyembuhkan sel luka yang kronik. Ekstrak tersebut yang lebih dikenali sebagai biophenolic oitment mudah di temui dalam herba tempatan di sekitar Malaysia.

Menurut penyelidik Institut Biosains (IBS), Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM, Prof. Dr. Suhaila Mohamed, melalui kajian yang dijalankan,Healen mampu bertindak pantas membantu merawat luka 30 peratus lebih cepat berbanding kaedah pengambilan ubatan biasa.

"Sehingga kini beberapa pesakit kencing manis dan diabetes yang menggunakan produk ini memberi maklum balas yang positif," ujarnya ketika ditemui di pejabat beliau di UPM, Serdang, Selangor baru-baru ini. Jelas beliau lagi, bagi bukan pesakit diabetes, luka yang mereka mampu sembuh secara normal.

Namun, bagi mereka yang mengidapi penyakit tersebut, luka yang dialami sukar untuk sembuh malah mungkin bertukar menjadi lebih teruk sehingga memerlukan pembedahan untuk membuang bahagian yang rosak akibat jangkitan pada bahagian yang luka.

Antara lain yang boleh menyebabkan kesukaran luka untuk sembuh dengan baik adalah masalah kulit, prosedur pembedahan yang kurang teliti dan jangkitan kuman. Selain itu, faktor berat badan berlebihan (obesiti), merokok, kekurangan nutrisi, peningkatan umur, kurang pergerakan, rawatan kimoterapi, radioterapi, pengunaan ubat yang berlebihan dan pelbagai lagi.

Kajian yang dijalankan selama empat tahun itu turut mendapati Healen mampu merawat bakteria yang terdapat pada tubuh manusia, serangan kulat (fungus), alzheimer, bisul, calar, ruam, kesan lecur akibat terbakar dan juga ulser pada bahagian luar tubuh badan.

Untuk mendapatkan kesan yang maksimum, krim Healen perlu disapu pada kawasan luka dua hingga empat kali sehari sehingga sembuh. Bagaimana pun produk tersebut hanya boleh diaplikasikan untuk kegunaan luaran sahaja.

Jelas Prof. Dr. Suhaila, produk tersebut juga akan dipromosikan sebagai 'first aid kit' di dalam bentuk tiub yang mudah untuk dibawa ke mana-mana sahaja. "Selain menerima maklum balas yang positif, beberapa pihak yang berminat untuk memasarkan produk ini telah menunjukkan minat.

"Produk Healen ini bakal dikormesialkan dalam masa dua hingga tiga minggu lagi dan pihak kami menumpukan kepada pengguna daripada golongan pesakit diabetes dan kencing manis di samping kanak yang mengidap penyakit lelah dan alzheimer," katanya.

 

Updated:: 26/10/2017 [nuruliman]

MEDIA SHARING

CENTRE FOR MANAGEMENT OF WAQF, ZAKAT AND ENDOWMENT (WAZAN)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
89468993 | 89466156
03-89472048
C1531722502