Afdhal Oil | CENTRE FOR MANAGEMENT OF WAQF, ZAKAT AND ENDOWMENT (WAZAN)

Afdhal Oil

 

 

Harga: RM40/botol 

 

Penyelidik Institut Biosains Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Suhaila Mohamed menemui inovasi mencipta minyak masak AFDHAL yang diformulasikan daripada ekstrak herba semulajadi yang mampu mengurangkan serapan minyak dalam masakan dan membolehkan penggunaannya berulang kali sehingga 80 kali.

Prof Suhaila berkata minyak Afdhal dirumus secara saintifik menggunakan bahan utama iaitu minyak sawit dan herba Rutaceae yang mampu mengurangkan penyerapan minyak dalam makanan bergoreng sehingga 85% da membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan kanser. Beliau berkata ciri utama pada minyak masak Afdhal membolehkan produk itu memperolehi hak paten dari seluruh dunia dan telah dikomersilkan.

“Ekstrak daripada herba Rutaceae menjadi bahan antioksida semulajadi yang mencegah kerosakan pada minyak masak. “Selain itu pembaziran dapat dielakkan dengan penggunaan 80 kali menggoreng tanpa menjejaskan kesihatan. “Antara kelebihan lain produk ini adalah ia diperkaya dengan antioksida yang tinggi, bersifat antibakteria dan antihistamin, meningkatkan kegaringan, rasa dan kualiti makanan bergoreng, mencegah kerosakan minyak semasa menggoreng atau semasa penyimpanan dan menjadikan makanan bergoreng kurang bahaya kepada kesihatan. “Minyak Afdhal boleh digunakan dengan manaa-mana jenis minyak masak dengan penggunaan hanya perlu memasukkan 15 mililiter (ml) atau satu sudu besar ke dalam 150 ml atau setengah cawan minyak masak,” katanya.

Penghasilan nama minyak AFDHAL diambil berdasarkan lima konsep utama iaitu;

-Antioxidant (powerful) natural edible herbs extract,
-Free of trans-fats, synthetics or cholestrol,
-Decrease wastage, spoilage and allergy,
-Have health benefits,
-Anti-oil absorped in food,
-Lengthen oil life and usage.

Penyelidikan yang bermula pada tahun 2008 itu masih dalam proses penambahbaikan dan mendapat geran daripada Kementerian Pendidikan Tinggi dan mempunyai beberapa paten termasuk di Amerika Syarikat, Eropah, Australia, Singapura, Malaysia, Vietnam, India, Jepun, China dan Indonesia.

SUMBER – TribunPutra UPM

Updated:: 26/10/2017 [nuruliman]

MEDIA SHARING

CENTRE FOR MANAGEMENT OF WAQF, ZAKAT AND ENDOWMENT (WAZAN)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
89468993 | 89466156
03-89472048
C1531722275